OPENING
10th May 2020

  • 1
    Soledad Senlle Art Foundation

    Sloterkade 171, Amsterdam

  • 2
    Vondelpark

    Vondelpark, Amsterdam

27 januari 2020
Soledad Senlle Art Foundation presenteert KadS [Kunst aan de Schinkel]
Entre Nous - De magie van de onverwachte ontmoeting
10 mei - 20 juni 2020
Kunstmanifestatie in het Vondelpark en Schinkelgebied in Amsterdam Zuid

Deelnemende kunstenaars:
Maarten Bel
Maria Barnas
Circus Engelbregt
Zoro Feigl
Arnon Grunberg
Eduardo Guerrero
Manon van Hoeckel
Atelier van Lieshout
Radio Noord/Zuid
Studio Ossidiana

Op 10 mei aanstaande opent KadS [Kunst aan de Schinkel], een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in het stedelijke gebied rond de Schinkel en het nabije Vondelpark die tot en met 20 juni te bezoeken zal zijn. In deze 5e editie wordt op speelse wijze onderzocht welke plaats spontane ontmoetingen en verwondering innemen in onze gedigitaliseerde samenleving. De onderlinge relatie tussen mens, stad en natuur worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. Niet alleen parkbezoekers en kunstliefhebbers, maar ook de argeloze passant, worden hierbij getrakteerd op een reeks aan installaties, performances en interventies, die onze ogen kunnen openen voor onze omgeving, wanneer we het onverwachte omarmen.

De deelnemende kunstenaars belichten het thema Entre Nous - De magie van de onverwachte ontmoeting vanuit hun respectieve disciplines. De makers zijn door curatoren Eva Gonggrijp, Merel Noorlander en initiator- en artistiek directeur Marisol Ferradás uitgenodigd om nieuw site-specifiek werk te ontwikkelen voor deze dwalende kunstmanifestatie.

Multidisciplinair project
KadS onderscheidt zich door de avontuurlijke wijze waarop het verschillende artistieke disciplines en sociale instanties aan elkaar durft te knopen. Vanuit sociaal maatschappelijk onderzoek richten de kunstenaars hun pijlen op verbindingen in de stad, waar dromen, obsessies en eigenaardigheden samenkomen.

De stad als podium voor experiment en engagement
Tijdens KadS zal Circus Engelbregt een tijdelijk buurthuis vestigen in de hoofdlocatie aan de Sloterkade, waarin lichaam en geest centraal staan. Op de Zeilbrug, met een speciaal daarvoor ontworpen brugwachtershuisje, zal Manon van Hoeckel wachtende passanten deelgenoot maken van een serie acties die het gemeenschapsgevoel versterken. Daarnaast tart Maarten Bel het uithoudingsvermogen met een absurdistische performance. Als bovenmaatse kabouter zal hij zes weken lang rond zijn manshoge paddenstoel in het Vondelpark te vinden zijn, van waaruit hij het publiek meeneemt in zijn onderzoek. Zoro Feigl zal op zijn beurt de Theophile de Bockbrug transformeren tot een kinetische installatie. Atelier van Lieshout schept een openbare mini vrijstaat in de buik van een neushoorn. In VondelCS presenteert Arnon Grunberg G.O.A.T. (Greatest Of All Time); een tijdelijke commune met een tijdelijke religie, zonder vaste regels, waarin de geit als therapeutisch medium wordt ingezet. Een andere gewaagde bijdrage in het Vondelpark komt van Studio Ossidiana. Van hun hand zal een eigentijds lusthof midden in één van de waterpartijen in het park verrijzen, dat mens en dier de mogelijkheid biedt toenadering tot elkaar te zoeken, of de ander stilletjes van dichtbij te observeren.

Performance– en randprogramma
KadS wordt op 10 mei 2020 officieel geopend met een feestelijk publieksevent. Gedurende zes weken is de interactieve tentoonstelling in de publieke ruimte, vergezeld van een inhoudelijk verdiepende randprogrammering.
Tijdens de commune in VondelCS zullen nader aan te kondigen lezingen met gastsprekers plaatsvinden. Gedurende het festival zijn er performances van o.a. Melanie Bonajo en Eduardo Guerrero. Radio Noord/Zuid verzorgt vanuit een Canta podcast-uitzendingen op locatie, met kunstenaars en publiek.

KadS schept met Entre Nous – De magie van de onverwachte ontmoeting, ruimte voor een treffen tussen mens, sociaal domein en natuur, met kunst als verbindende factor.

Over KadS | Soledad Senlle Art Foundation
Voor KadS staat de samenwerking met lokale partners, kunstenaars en de bezoekers centraal. Marisol Ferradás, van het vooraanstaande mode agentschap Soledad Senlle, organiseerde aanvankelijk vanaf 2007 tentoonstellingen vanuit haar showroom aan de Sloterkade. Van hieruit ontstond de behoefte met de kunst naar buiten te gaan, de buurt in. De laatste editie trok ruim 15.000 bezoekers, we verwachten, gezien de opzet, de komende editie een nog breder publiek te trekken.

KadS ontvangt voor deze editie steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam en Soledad Senlle B.V.
Met participatie van VondelCS en lokale partners.

Arnon Grunberg () KadS 2020,

,

map